Topçam İzcilik ve Spor Kulübü

Topçam İzcilik ve Spor Kulübü Teknik İzcilik Bilgileri

Yaşam Kiti

YAŞAM KİTİ


Yaşam kiti hem doğada hem de uzun seyahatlerinizde yanınızda bulunması gereken bir malzeme grubudur ve farklı katmanlardan oluşur. Siz etkinliğinizin türüne göre bu katmanların bazılarını aradan çıkarabilir veya başka katmanlar ekleyebilirsiniz. Bu kit her zaman yanınızda taşınacak kadar paketlenmiş ve hazır olmalıdır. Sürekli doğaya açılan biri bu kiti her zaman başının ucunda tutmalıdır. Bu kitin içeriği hazırlanırken hayatta kalmanın dört şartı asla unutulmamalıdır: Korunma, lokasyon (bulunduğunuz yer) su ve yiyecek.

Yaşam kitini muhafaza etmek için su geçirmez bir kutu olmalıdır. Yaşam kitini satın da alabilirsiniz kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Hazır kit satın aldığınızda içeriğini kendi amaçlarınız ve yapacağınız etkinliğin bulunduğu ortam doğrultusunda değiştirebilirsiniz. İdeal olarak, hayatta kalma kitindeki malzemeler kaliteli ve çok amaçlı olmalıdır. Örneğin küçük bir teneke kutu, bir fincan veya küçük bir pişirme kabı bir sinyal aynası olarak kullanılabilir. Yine bir pet şişe kesilerek bardak yapılabilir. Ayrıca kitin bir köşesinde hiç yer kaplamayan bir sigara paketi jelatini mataranızı suyla dolduracak sihirli bir malzemeye dönüşebilir.

Kit içeriğindeki malzeme değişikliği tamamen tecrübeyle ilgilidir. Yaşam kiti küçük bir çantaya sığabilir. Bunlardan önemli olanlarını bir kemere takılı olarak veya cebinizde taşıyabilirsiniz. Bu küçük kit paketi dışında yaşam için gerekli diğer basit malzemeler de bu bölümde verilmiştir.

Bir yaşam kiti çeşitli katmanlardan oluşur. Küçük kesikler ve kabarcıklar için faydalıdır. Çeşitli boyutlarda bir dizi bandaj (su geçirmez ve kumaş olmalı) sadece sağlık için değil çadır tamirinde de kullanılabilir. Su geçirmez bandajlar çadırlarda ve tentelerde delikleri onarmak için de kullanılabilir. Yaraları tedavi etmek ve ısırıkları temizlemek için kullanılır. Ayrıca bazen ateş yakmakta da işe yarayabilir.

Gerek soğuk gerekse sıcak ortamlarda dudaklar, burun ve kulak çok feci şekilde çatlar. Bu jel çatlamış dudaklar, kızarıklıklar ve yaralar için çok yararlıdır. Yanık eğer ciddiyse küçük tamponlarla da kullanılabilir. Küçük, açılıp kapanan bir plastik torba içinde saklanmalıdır.

Haritalar çizmek veya mesaj bırakmak için su geçirmez not defteri, motivasyon ve moral için sevdiklerinizin fotoğrafları, böcek sokmalarını gidermek için kredi kartı türünde sert bir kart ve para bu özel malzemelerdir. Bir seyahat sırasında bunların mutlaka yanınızda olması gerekir.

 Medikal Pedler ve Bandajlar

Antiseptik Mendil

Su Arındırma Tabletleri (İyot Tabletleri): Doğada temizliğinden tam emin olmadığınız su kaynakları için kullanabilirsiniz. Bu tabletleri kullanırken iyot alerjiniz olup olmadığından emin olun.

Nemlendirici Dudak Jeli

Bazı Özel Malzemeler

Testere Çakı ve İğne: Küçük bir çakı testere çok yararlı bir malzemedir. Özellikle barınak hazırlamada çok işe yarar.

Teknik Malzemeler

Fenerler: İki adet küçük Led fener her zaman işinizi görür. Bu fenerlerin açık kapalı düğmelerinin kolayca açılan cinsten olmaması gereklidir. Acil bir durumda kullanacağınız için pilleri takılı olmalıdır. Yola çıkmadan bunu yapabilirsiniz. Ancak yolda fenerler açılırsa pilleri biter. Bu da acil bir durumda ciddi sorunlara yol açabilir. Küçük bir fenerle vahşi hayvanları bile uzaklaştırabilirsiniz. Ancak bu fenerler acil durum fenerleridir. Sizin etkinlikte almanız gereke asıl fener bunlar değildir.

Sinyal için ayna: Yerinizi bildirmek için güneş ışınlarından yararlanarak sinyal gönderebilirsiniz.

Pusula: Acil durumlarda yedek olarak çantada da olması gerekir. Ancak diğeri gibi çok işlevli olmasına gerek yoktur.

Çakmaktaşı, yangın çeliği, tamponlar: Ateş yakmak artık çok kolaydır ama yine de bu şekilde bir tutuşturucu olması her zaman güven verir

Tuzak Teli: Hayvan tuzaklarını kurmak için ve bağlama için.

Suya Dayanıklı Kibritler ve Sivri Uçlu Malzemeler

Mini Balık Tutma Kiti:

Küçük Malzemeler: Seyahatinizde yanınızda taşımak için kullanışlı bir ögedir . Çok işlevli araçlar genellikle belirli bir görev veya hobi düşünülerek tasarlanır ve küçük bir pusula, pense, testere ve çeşitli bıçak ağızları gibi hayatta kalmak için çok gerekli bazı özellikleri kapsar. Tek uçlu tıraş bıçağı ile enjektör ve pamuk da mutlaka olması gereken malzemelerdir. Hiç olmadık bir zamanda kendinize iğne yapmak zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca enjektör su temininde de kullanılabilir.

Çok İşlevli Aletler: İhtiyaçlarınıza en fazla uyan kaliteli aletleri rahat bir kavrama ile kullanabilmeniz önemlidir. Bıçak kısmının zor açılır ama kapandıktan sonra da kolay kilitlenir olmasına dikkat edin. Aksi takdirde hiç de hesapta olmayan yaralanmalarla karşılaşabilirsiniz. Çok işlevli aletiniz güvenli ve kolay ulaşılabilecek bir yerde olmalıdır. Etkinliğiniz sırasında asla kaybolmaması gerekir.

Alüminyum Battaniye: Çok hafif ve ince olmasına karşılık birçok işlevi olan yararlı bir malzemedir. Su taşımada, su depolamada su ısıtmada ve acil sinyal vermede kullanılabilir. Çantada bulunmasının asıl nedeni ise bir yaralanma durumunda, yaralıyı yardım gelinceye kadar soğuktan korumaktır. Çok küçük, taşıması kolay ve ucuz olduğu için iki adet götürülmesinde bir sakınca yoktur.

Plastik Torbalar: Doğada bırakmamak şartıyla plastik torbalar veya poşetler çok işe yarar. Su elde etmek için kar taşımaktan, buharlaşma yoluyla su elde etmeye kadar birçok işlevi vardır.

İlaçlar (Ağrı Kesicileri ve Antibiyotikler Gibi): Kullandığınız ilaçları almayı unutmayın. Gittiğiniz yerde ilaç bulamayabilirsiniz. Bir ağrı kesici almanız her zaman işe yarar.

 Mum: Basit gibi gözükür ama birçok işlevi vardır. Bir mumu kısa bir sürede çadırınızın için sıcacık yapar ve aydınlanmayı sağlar. Yakarak diktiğiniz mumun etrafına öreceğiniz küçük dallarla kısa sürede ateş yakabilirsiniz.

Naylon Çoraplar: Naylon çoraplar doğada çok işinize yarar. Her şeyden önce suyu doldurmadan önce çoraptan geçirdiniz mi doğal bir su filtresi yapmış olursunuz. Çorapları elinize takarak balık bile tutabilirsiniz.

Küçük Bir El Radyosu: Pil veya güneş enerjisiyle çalışan bir el radyosu. Özellikle uzun süren etkinliklerde çok işe yarar. Artık akıllı telefonlar aracılığıyla birçok noktadan, dünyanın her noktasıyla iletişim kurmak mümkün olsa da bu telefonların ve harici güç kaynaklarının şarjlarını kısa bir süre sonra biteceğini unutmamak lazım. Oysa pilli bir radyo bazen aylarca çalışır vaziyette kalabilir. Hem haber almak hem de yalnız kaldığınızda oyalanmak için çok iyi bir malzemedir.

Cerrahi Hortum- İnce Jelatin: Doğada su elde etmek bazen çok kolay olamayabiliyor. Birkaç metre yukarınızdaki kayalıklardan akan suya ulaşamadığınızda bu hortumlar çok işe yarar. Yine kaya yüzeyinde akan suyu mataraya doldurmak için jelatini kayaya iyice dayayıp diğer ucunu biraz kıvırmak yeterli. Kısa sürede mataranız dolduğunu göreceksiniz.

Tutuşturma Seti: Doğada her zaman kolayca ateş yakamazsınız. Özellikle zor koşullarda ateş yakma da çok zor olur. Elinize bir sopa alarak başka bir sopaya sürterek ateş yakmak çok romantik bir yaklaşımdır ve çoğunlukla da ateş yakılamaz. Ayrıca böyle zor bir durumda en mantıklı olan ateşin hızlı yanmasıdır. Bu nedenle çıra veya birkaç küçük kimyasal tutuşturucu çok işe yarar. Ateş yakmak için mutlaka yanınızda hem çakmak hem de kibrit bulunmalıdır. Islanmamaları için küçük plastik bir torbaya koymak gereklidir.

Kurşun kalem: Her iki ucu da sivriltilmiş olmalıdır.

Potasyum permanganat: Düşük konsantrasyonda su sterilize etmek ve yaraları yüksek konsantrasyonda temizlemek için suda çözünür. Ateş yakmak için şekerle birlikte de kullanılabilir. Su geçirmez bir kapta saklanmalıdır.Suya yakınsanız balık yakalamak ve tutulan balığı hazırlamak için kullanılır.

 Yelkenci iğneleri: Çok amaçlı, bir ok noktası olarak veya çadır ve tenteleri onarmak için kullanılabilir. Geniş gözler en iyisidir.

 Emniyet çıtçıtları: Giysileri sabitlemek veya uyku tulumunuzu veya çadırınızı onarmak için kullanılır.

 Mini parlama çubukları (sinyaller): Acil durum aydınlatması ve sinyal verme amaçlı olarak faydalıdır.

 Tek uçlu traş makinesi: Ambalajında ​​saklayın.