Topçam İzcilik ve Spor Kulübü

Topçam İzcilik ve Spor Kulübü Teknik İzcilik Bilgileri

Barınak Yapmak

BARINAK YAPMAK


Doğaya giden ve doğanın o muhteşem güzelliklerinin keyfini çıkaranlar hiç ummadıkları bir anda bu keyfin bir işkenceye dönüşebileceğini de unutmamalıdırlar. Böyle bir durumda kalanlar bir anda kendilerini yaşamları için mücadele etmeye çalışırken bulabilirler. Tecrübeli tecrübesiz her doğa sporcusu bu tür bir durumla karşı karşıya kalabilir. Önemli olan böyle bir durumla karşılaştıklarında ne yapacaklarını bilip bilmedikleridir. Eğer ne yapacaklarını bilirlerse hiç sorun yaşamazlar. Ancak eğer ne yapacaklarını bilmiyorlarsa asıl tehlike o zaman başlamış demektir.

             Acil Durumlarda Kış Barınakları

Kış koşullarında barınak yapmak zorunda kalmışsanız yaşamınız için mücadele etmeye başlamışsınız demektir. Kaybolmak, halsiz düşmek, yaralanmak gibi nedenlerle kışın doğada bir anda tek başınıza kalabilirsiniz. Yanınızda mat ve uyku tulumu gibi malzemeler olsa bile doğada sorun yaşamak yaşamsal riskler doğurabilir. Ayrıca bir barınağa ihtiyaç duyuyorsanız bunu kendiniz yapmak zorundasınız. Bu barınağın sizi iyi koruması için korunaklı bir barınak olması gereklidir. Daha önce doğada barınak tasarımı eğitimi almışsanız kısa sürede iyi bir barınak yapabilirsiniz. Eğer iyi bir malzemeye de sahipseniz bilgi beceri ve deneyiminiz barınak yapmaya elverişli ise yaralı olsanız bile bir barınak yapabilirsiniz.

          İlk tercihiniz eğer mümkünse gün ışığında çalışmak olmalıdır. Eğer karanlıkta kaybolmuşsanız doğal olarak gün ışığını beklemeden barınak yapmaya başlamanız gerekmektedir. Yoksa donabilirsiniz. Ayrıca çalışırken vücut sıcak olacağı için donma tehlikesi de ortadan kalkacaktır. Ancak barınak yapmak için gün ışığında çalışmanın avantajlı olduğunu asla unutmayın ve bir barınağa ihtiyacınızın olduğunu anladığınız andan itibaren zaman kaybetmeden çalışmaya başlayın.

         Öncelikle gün ışığında çalışacağınız için fener kullanmayacaksınız. Bu etrafınızı görmeniz açısından çok büyük bir avantajdır. Aynı zamanda pil tasarufu da yapmış olursunuz. Çünkü barınakta kaldığınız süre içinde en çok ihtiyacınız olan malzemelerin başında pil gelir. İyi göreceğiniz için teknik hatalar yapmaktan kurtulmak da başka bir avantajdır. İyi bir planlama yaparsanız akşam olmadan bir barınak yapabilirsiniz. Çünkü gün batımına kadar ne kadar zamanınızın olduğunu bilmek zamanı planlı kullanmak anlamına gelir. Oysa karanlıkta çalışmak hem tehlikelidir hem de hava soğuyacağı için performansınız düşük olur.


Üçgen Barınak

İlk adım zemine ulaşmak olmalıdır. Eğer zemine ulaşmadan barınak yaparsanız zaman içinde vücut ısınız aşağıdaki karı eritir ve barınağınızın zemini sorun yaratmaya başlar. Eğri büğrü bir zemine sahip olursunuz. Bu da gece uyurken daha çok enerji kaybetmenize neden olur. Zemini planlarken iki kişi yan yana yattığında veya tek kişi uzandığında kenarlarda en az 15 santimetre boşluk kalmasına dikkat edin. Aksi taktirde gece uyurken kollarınız sürekli olarak barınağın duvarıyla temas eder ve ısı kaybedersiniz.

Ayrıca içinde kalacak kişilerin boylarını de hesaba katmak gereklidir. Barınağın giriş kısmının rüzgâr almayan tarafta olmasına dikkat edin. Aksi taktirde rüzgâr hiç olmadık bir zamanda içeri kar yığabilir. Kar yığmasa bile içeri girerek üşümenize sebep olabilir. Rüzgârın yönünü saptamanın en kolay yolu parmağınız ıslatarak havaya kaldırmanızdır.

Zemini iyice kardan temizledikten sonra bulabildiğiniz bol yapraklı kuru dallarla zemine dolgu yapın. Bunun üzerine de bulabilirseniz kalın, bulamazsanız idare edecek şekilde dallar koyarak zemin iyice doldurun ve korunaklı hale getirin. Böylece doğrudan toprakla temas etmekten kurtulursunuz. Bunların üzerine çantanızda olan veya civardan bulabileceğiniz bazı malzemeler de koyarak zemini daha da pekiştirebilirsiniz.

Hazırlanan zemini kaplayacak bir iskelet oluşturmak için yaklaşık 1 metre uzunluğunda 5-10 cm kalınlığında dört adet ağaç dalını barınağın her iki yanına çapraz bir şekilde çatın. Böylece barınak için bir omurga oluşturma sürecini başlatmış olursunuz. Bu çattığınız dalları, barınağın duvarlarını yapmak için kullanacaksınız.

Çapraz olarak çattığınız iki uçtaki dallarını arasına kalın ve barınak uzunluğunda bir dal koyarak her iki tarafa duvar örme işlemine başlamış olursunuz. Bu ana gövdeyi oluşturan dala bir uçtan bir uca diğer dalları çatıp bağlayın. Böylece her iki taraf ta da duvarlar oluşmuş olacaktır. Karşı taraftan bakıldığında yan duvarları 45 derece olan bir üçgen görüntünün oluşması lazımdır

Bu duvarların üzerine ya bir matı katlayarak ya da bulabildiğimiz iğne yapraklı veya küçük yapraklı ağaçların dallarını koyarak barınağı daha korunaklı hale getirin. Barınağınız yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlayacaktır. Daha sağlam olması için ikinci bir sıra ile duvarları daha da pekiştirebilirsiniz. Bu iki örtünün arasına bir kar tabakası koyarak hem karı çimento olarak kullanabilir hem de barınağın içine soğuk ve rüzgâr girmesini engelleyebiliriz. Yağmur yağdığında ise içeriye asla yağmur girmez.

En üst dalların üzerine küçük taş parçaları koyun. Böylece rüzgârın duvara zarar vermesini de önlemiş olursunuz. Taşları ikinci tabakanın üzerine kar koyduktan sonra da koyabilirsiniz, kar koymadan önce de. Her iki durumda da kar çok iyi bir izolasyon malzemesi görevi görecektir.

Barınağın rüzgâr alan kısmına kar yığarak kapatın. Böylece barınağınızın tek girişi olacaktır. Barınağı kontrol ederek rüzgârdan etkilenip etkilenmediğini önceden görerek gerekli yerleri güçlendirmeniz barınağa sığındığınızda sorun yaşamamanızı sağlar.

Barınağa girmeden önce matınızı, mat yoksa tüm malzemelerinizi zemine serin. Kuru yaprak ve iğne yapraklı dalları da koymanız barınağın sıcak olmasını sağlar. Barınağın girişini ise içeri girdikten sonra sırt çantası ile veya karla doldurulmuş bir çöp torbası ile kapatabilirsiniz. Sırt çantası girişi kapatmak için son tercihiniz olsun. Eğer uyku tulumunuz veya bivak torbanız yoksa vücudunuzun yarısını sırt çantasına sokarak daha sıcak kalabilirsiniz.

Kar Mağarası

Kış koşullarında yürürken, tırmanış yaparken veya kayak yaparken başınıza bir şey geldiğinde hızlı bir şekilde bir kar mağarası yaparsanız hayatta kalma şansınız çok fazla olacaktır. Mağarayı inşa ederken biraz dikkat ederseniz mağara sizin için çok korunaklı bir barınak olacaktır. İyi bir kar mağarası için en fazla 2- 3 saate ihtiyacınız var. Eğer hevesiniz de kırılmazsa çok iyi bir barınağa sahip olabilirsiniz. İyi yapılan bir kar mağarasının asla çökmeyeceğini de aklınızdan çıkarmayın.

             Yer Seçimi

             Kaya veya çığ düşme riski olan yerlerden veya rüzgârlı yamaçlardan kaçının. Özellikle çığ riski olan yamaçlarda yapacağınız kar mağarası yamaçtaki karın dengesini de bozabilir. Böylece barınak yaparken çığ altına kalma olasılığı ortaya çıkar. Ayrıca çok rüzgâr alan yamaçlar da sürekli rahatsızlık verir.

         Kar mağarası yapacağınız yerde karın 1 veya 1.5 metre kalınlıkta olması gereklidir. Eğer kar yeterli kalınlıkta değilse kar mağarası yapacağınız yere kar takviyesi yapabilirsiniz. Kar az ise rüzgârın kar süpürdüğü noktaları arayın ama bunu yaparken de çığ riskin ihmal etmeyin. Eğer mağaranızı rüzgâraltı yamaca yaparsanız çığ altına kalma olasılığını artar. Yapacağınız mağaranın en az 4 kişiyi barındıracak kadar geniş olmasına dikkat edin. Eğer doğada tek başınıza kalmışsanız, kar mağarası yapmak biraz zor olabilir ama imkânsız değildir. Bu durumlar için farklı bir teknik bu bölümde başka bir başlık altında anlatılacaktır.

          Toz karda kar mağarası yapmak zordur. Yapsanız bile çökme riski vardır. Sıkı yaparsanız sertleşir ama yine de çok uzun bir süre uğraşmanıza neden olur. Bu tür karları önce yığıp sertleşmesini beklemek sonra da oymak gerekir ki bu çok zaman alır.

         En kolay yöntem az sulu karda mağara açmaktır. Hem mağarayı açmak kolay olur hem de kar kolay bir şekilde sıkışır. Birkaç kişi çalışmak mağara yapımını hızlandırarak zaman kazandırır. Ancak bir kişinin mutlaka mağaranın dışında yedek olarak bırakmak güvenlik açısından gereklidir. Mağara yapımı sırasında mağara çökerse bir kişi elindeki kürekle sizi rahatlıkla çıkarabilir.

         Mağarayı yaparken kıyafetinizin ve ekipmanınızın iyi olması gereklidir. Kıyafetlerinizin suya dayanıklı olması büyük bir avantajdır. Aksi taktirde çok fazla üşüyebilirsiniz. Çalışmaya başlamadan önce orta katman giysileriniz azaltın. Bunun iki neden var. Birinci neden çalışmaya başlayınca terleyecek ve bunalacaksınız. Bu da üşümenize neden olacaktır. İkinci neden ise ıslanan giysilerinizi değiştirmek için kuru giysiye ihtiyacınızın olmasıdır. Ekipman olarak en ihtiyacınız olan şey kar küreğidir. İki kar küreği mağara yapımını çok kolaylaştıracaktır. Kar mağarasını yaptıktan sonra delik bırakmayı unutmayın. Bu delik tepelerde de yanda da olabilir. Mağarayı yaptıktan sonra bir çığ çubuğuyla delikler açmanız yeterlidir. Bu delikler mağaranın içinde hava almayı sağlar ve mum yakıldığında zararlı gaz birikmesini önler.

             Yavaş ama yöntemsel olarak çalışın. Kabalalıksanız sırayla çalışabilirsiniz. Böylece bir grup çalışırken diğer grup dinlenebilir. Kış koşullarında ne verimli çalışma yavaş ama etkili bir şekilde ter atmadan yapılan çalışmadır. Kışın sıcak ve kuru kalmak çok önemlidir. Tam tersine terleme ısı kaybına neden olur, bu da hipotermi riskini arttırır.


Mağaranın Yapılması

Kar mağarası yaparken mağara duvarlarını kalın yapın ve kara elinizin içiyle yavaş yavaş vurarak sıkılaştırın. Mağara duvarı için belli bir kalınlık ölçüsü verme mantıklı olsa da bu ölçü karın durumuna göre değiştiği için bunu mağarayı yapanların takdirine bırakmak gereklidir. Mağara yan duvarların en az 25 cm olması mantıklı bir seçimdir. Tavan için 30-35 santimetre iyi bir kalınlıktır. Çok fazla kalın veya ince olursa çökme tehlikesi artar. Sıkılaştırılan duvarlar kolay kolay yıkılmaz. Mağarayı yaptıktan sonra karın iyice sertleşmesi için iki saat geçmesi gereklidir ancak bu sizin mağaraya yerleşmenize engel değildir. Bir kar mağarasının nasıl yapıldığı basit olarak gösterilmiştir.

Mağarayı oymadan önce kılavuz olarak kayakları veya kayak batonlarını mağaranın ortasın yerleştirip etrafını genişletmek yararlı ve hızlı bir yöntemdir. Bu malzemelerin etrafını genişleterek kar mağarasını oluşturabilirsiniz. Kar mağarasını içeriye doğru kazarken bu malzemelerle karşılaştığınızda etraflarını genişletmeye başlayabilirsiniz. Bu kılavuz seviyeler çok önemlidir. Bu seviyeler olmadan mağaranın tavanı çökebilir. Bu da çalışmaya yeniden başlayacağınız anlamına gelir.

Mağaranın tavanı düz değil kubbe şeklinde olmalıdır. Bu şekil mağara tavanının çökmesini engelleyeceği gibi içeride hareket kabiliyetini de artırabilir. Mağara tabanının girişten yüksek olması soğuk havanın giriş tünelinde toplanmasını sağlayacak ve içeri sıcak kalacaktır.

Mağara duvarlarını daha sağlam yapmak için eğer fazla suyunuz varsa duvarı sulayarak buz tutmasını sağlayabilirsiniz. Eğer hava donmayı sağlayacak kadar soğuk değilse bu kez de mağara duvarlarının erimesine neden olabilir. Bu nedenle sıcaklık donma değerinin üstündeyse mağaranın üzerine asla su dökmeyin.

İçeride birkaç kişi olunca ve mum veya ocak yanınca mağara duvarında damlamalar olabilir. Bu nedenle yan ve kubbe duvarlarını düzleştirmek için kazıyın. Düzensiz, engebeli yüzeyler, suyu kenarlardan bir araya toplamak için duvarların altına yönlendirmek yerine mağara tabanına su damlamasına neden olurlar. Damlama hâlâ sorun yaratıyorsa merkezden dışa doğru oyuklar açarak suyu kenarlara göndermeye çalışın.

Mağaranın bulunduğu noktaya görülebilecek bir şekilde işaret koyulmalıdır. Bu işaret mağaradan dışarı çıkanların mağarayı tekrar bulmalarını kolaylaştırdığı gibi mağaradan haberi olmayanların mağara civarında geçerken mağaraya zarar vermelerini de engeller. Eğer mağara sizin için bir acil durum barınağıysa uzaktan veya yukarıdan görülmesi için mağaranın üzerine renkli eşyalar koymalısınız.

Mağara içine kardan küçük sedirler yaparak ortamı daha kullanışlı bir hale getirebilirsiniz. Bu sedirlerin üzerine matınızı koyarak oturabilir daha sonra da onun üzerinde uyuyabilirsiniz.

Mağara içinde havalandırma delikleri oluşturun ve sık sık kapanıp kapanmadıklarını kontrol edin. Kar mağaraları, özellikle nefesinizdeki nem sayesinde iç duvarlarda buzlu bir tabaka oluşturur. Bazen yapılan delikler de bu buzlanma nedeniyle kapanabilir. Bu de kendi nefesinizle boğulma riskini artırır. Ortamda mum veya ocak da yanıyorsa bu risk oldukça artar. Boğulmayı önlemek için, yaptığınız deliklerin kapanıp kapanmadığını sık sık kontrol edin. Mağara içinde soğuktan donma gibi bir olasılık olmadığını unutmayın ve deliklerin açık tutulmasını sağlayarak içeri sürekli olarak temiz hava girmesini sağlayın.

Mağara zeminini yalıtım malzemesi ile kaplamanız içerinin ısısını daha da artırır ve ortam konforlu hale gelir. Çam dalları bu iş için en uygun doğal malzemelerdir. Klasik matlar mağarada uyumak için idealdir ama şişme matlar soğukla temasta sorun yaratabilir.

Mağarayı yaptığınız kar küreklerini içeride koruyun. Herhangi bir çökme veya tıkanma durumunda inanılmaz bir kurtarma malzemesine dönüşürler. Bu nedenle bir acil durum planı da yapmayı ihmal etmeyin.

Uyarılar

Kar mağarasında birkaç gün uyumayı planlıyorsanız, her gece sonunda sonra duvarlarına yeni kar yağıp yağmadığını kontrol edin. Yeni kar yağmışsa duvarlardan temizleyin.

Bir kar mağarasının yapılması zor bir iştir. Bu işi birlikte yapacak bir ekibin olması işinizi daha da kolaylaştırır. Ayrıca çalışırken bir kişiyi sıcak yemek veya sıcak içecek hazırlamak için görevlendirin.

İçeride ocak yakmak birçok tehlikeyi de beraberinde getirir. İçeride mum veya başka bir alev kaynağı varsa girişi açık her zaman bırakın. Çünkü küçük bir ocak veya mum kullanıldığında eğer havalandırma iyi değilse ortam karbon monoksit birikmesi yüzünden kısa sürede ölümcül bir hale gelebilir. Bu durumda karbon monoksitin uzaklaşması için tavanda açılan küçük hava delikleri yeterli olmayabilir. Bu nedenle içeride asla ocak yakmayın. Ocağınızı dışarıda korunaklı bir yere koyun ve yemeklerinizi burada yapın.

İglo Yapımı

Doğada zor durumda kalmışsanız kardan barınak yapmak için farklı barınak tipleri deneyebilirsiniz. İglo bu barınak tipleri içinde en son başvurulacak bir barınak tipidir. Bunun nedeni iglo yapmak için özel şartların olmasıdır. İglo yapmak için ya etrafta bol miktarda donmuş kar olacak ve bu kar başka türlü bir barınak yapmaya elverişli olmayacak ya da özel bir iglo kalıbı taşımanızı gerekecektir. Böyle olunca da iglo, doğa yaşam oyunlarında kullanılan ama gerçek yaşam mücadelesinde çok akla gelmeyen bir barınak şeklidir.

İglo yapmak için öncelikle bir alanı seçip onu işaretlemeniz gereklidir. İdeal bir alan, uzun çimler veya çalılıkların olmadığı düz bir zemindir. Civarda kar veya sertleşmiş kar kütlelerinin bulunması lazımdır. Sertleşmiş kar kütlelerinden iyi kalıp çıkarılacağı için işiniz daha kolay olabilir. İglonun çapının çok büyük olması başta cazip gelebilir ama yükseldikçe kubbenin büyüklüğü iglonun tamamlanmasını zorlaştırabilir. Bu nedenle iglonun çapının 3 metreyi geçmemesi gereklidir.

İglo yapmak için en kötü kar toz kardır. Böyle bir karı dondurarak iglo yapmak çok zordur ve gereksiz enerji harcanmasına neden olur. En iyi kar ıslak ve yoğun kar ile sertleşmiş kalıp çıkarılabilen karlardır.

İglo kalıpları için ya sert karın kesilmesi ya da hazır kalıba kar doldurulması gerekir. Tuğlaları çıkarmak için bir kalıp bulun. Kalıp küçük olursa iglo yapımı uzun sürer ama iglo çok sağlam olur. Ancak kalıplar büyükse iglo yapımı kısa sürer ama aralarda çok boşluk kalacağı için iglo daha az sağlam olur. İdeal bir kalıp 30-35 santimetre uzunluğunda, 20-25 santimetre yüksekliğinde ve 30 santimetre genişliğinde olmalıdır.

Kalıbı karla doldurmak için bir kar kürek kullanın, iyice doldurup bastırdıktan sonra kalıptan çıkararak pekişmesin bekleyin. Ya da doğrudan igloda kullanılacağınız noktaya ters çevirerek bırakın. Eğer sert kardan kalıp kesecekseniz çıkarır çıkmaz kullanmaya başlayabilirsiniz. Yapıma başlamadan önce iglonun inşa edileceği bölgenin dışındaki karları temizleyin. Kalıpları sırayla daha önce çizdiğiniz dairenin üzerine yerleştirin. Ancak tabanda kapı için bir açıklık bırakmayı ihmal etmeyin.

İlk tur bitip daire tamamlandıktan sonra ikinci tur için kalıpları yerleştirmeye başlayın. Bu kez eğimi az daha içeri doğru verin. Çökmelerden kurtulmak için duvarlardan birine kalıplardan destek yapın.

İglo bitmeye yakın üzerinde bir kubbe oluşturun. Bu kubbeyi iyi oturtursanız iglonunuz hazır demektir. Bundan sonrası iç düzenlemeyi kapsamaktadır. Kubbenin üzerine bacaya benzer bir delik açarak havalandırma sorununu da halledebilirsiniz.

             İpuçları ve Uyarılar

İglonun duvarlarını su serpmek duvarları buzlaştırarak igloyu daha sağlam hele getirir. Ancak suyu kıvamında serpmezseniz bu kez kalıplarda ağırlaşma sorunu olabilir. Su serpmek mağara duvarlarını buza dönüştürür ve duvarlar daha dayanıklı hale gelebilir, ancak çok fazla buz ağırlaşır ve iglo duvarında sorun yaratabilir.

İglonun çok güzel olmasından çok, kullanışlı olmasına dikkat etmeniz gerekir. Rüzgârın estiği yöne yapacağınız küçük bir duvar iglonun rüzgârdan hasar görmesini önleyecektir.

İglo içinde zehirli havanın birikmemesi için iglonun hem girişten hem de kubbeden hava alması gereklidir. Aksi taktirde karbondioksit zehirlenmesinden ölebilirsiniz.

             Pratik Kış Barınakları

Kış koşullarında işler her zaman istendiği gibi gitmeyebilir. Bazen hava çok iyiyken aniden bozabilir ve insanlar çadır kuramayacak bir durumda kalabilirler. Bu durumda doğada olanların ani karar vererek, hızlı davranıp pratik bir kış barınağı yapması gereklidir. Burada barınak yapmaktaki amaç hava düzelinceye kadar tipiden korunmaktır. Ancak böyle durumlarda barınak içinde uzun süre kalınmak zorunda olunacağı da düşünülmelidir. Tipinin ilk etkisi geçtikten sonra barınaktakiler çadırlarını kurarak normal kamp yaşamına geçebilirler.

Çöl Ortamında Barınak yapmak

Çöl ortamlarında barınak yapmak hayati bir önem taşır. Güneş en kavurucu özelliğini buralarda gösterdiği için gündüzleri yürümeyip barınak yaparak dinlenmek, geceleri ise yola çıkmak mantıklı bir davranıştır. Sıcak havalarda sığınacak bir yer yoksa kumları iyice biriktirerek onların altında kendimize sığınacak basit bir kum tüneli yapabiliriz. Bir kayanın dibine sığınmak da mantıklıdır. Ancak güneş tepeye çıkınca kaya dipleri daha da sıcak olmaktadır. Kayadan yansıyan ısı kavurucu olabilmektedir. Bu sorunla baş edebilmek için kayanın dibine doğru kazı yaparak kısa sürede serin bir ortam yaratıp güneşten korunabiliriz Ancak bu kazıları yaparken zehirli hayvanlara dikkat edilmesi gerektiği unutulmamalıdır

 Çölde kumdan barınak yapmak 

Çölde bazen kumlardan barınak yapmak mümkün olamayabilir. O zaman çantanızda bulunan bir panço veya bir ilk yardım battaniyesinin dört tarafını taşlara bağlayarak altına sığınacağınız bir barınak yapabilirsiniz. Kum kadar yararlı olmasa bile güneşten büyük ölçüde koruyacaktır. Bu barınağın yüksekliğini 45-50 santimetre olması barınağın en hafif bir rüzgârda serinlemesine de neden olacaktır

 Doğada farklı Barınak Tipleri

Bazı özel ortamlar dışında doğada zor durumlarda barınmak için çok basitten çok karmaşığa kadar birçok barınak yapma yöntemi bulunmaktadır. Bu barınaklar kendiliğinden meydan gelen ve kullanılması kolay olan barınaklar da olabilir, doğada çok kısa sürede yapılabilecek barınaklar da. Barınağın türü ne olursa olsun amaç tektir: Hayatta kalmaya çalışmak. Bazı barınaklar çok çaba ister, bazı barınaklar ise kısa sürede yapılarak içine girilebilir.

Barınaklar içinde insanların en çok benimsediği pratik barınaklar mağaralardır. Çünkü mağaralar genellikle hazırdır. İnsanlar son birkaç bin yılda mağaraları en güvenli barınaklar olarak benimsemişlerdir. Ülkemizde de Sivas’ın Gürün ilçesi ile Malatya’nın Akçadağ İlçeleri arasındaki Tohma vadisinin içinde yüzlerce mağara burada yaşayan insanlara ev sahipliği yapmış onları korumuştur.

Malatya ilinin Yazıhan ilçesi Buzluk Köyü sınırları içinde doğal olarak oluşmuş, ancak daha sonra insanlar tarafından oyularak barınak haline getirilmiş birçok mağara bulunmaktadır. Bu mağaraların insanlar tarafından tam olarak ne zaman barınak haline getirildiği kesin olarak bilinmemekle birlikte, Geç Hitit döneminde kullanıldıkları kesin gibidir. Bu da mağaraların en az 3000 yıllık bir barınak olduklarının kanıtıdır.

Akçadağ ilçesi sınırları içinde yer alan Levent vadisi ise bu konuda tam bir dünya mirasıdır. Vadi içinde yaşayan insanlar binlerce yıl bu mağaraları barınak olarak kullanmışlardır. Yine aynı şekilde İstanbul’un Çatalca ilçesinin İnceğiz köyünde bulunan İnceğiz mağaraları da binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir.